Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Publikrekord väntas på Scandinavium ikväll

Ikväll spelar Sverige sin andra match i huvudrundan där Ungern står för motståndet. Vid vinst är Sverige klara för kvartsfinal. Då närmare 10000 biljetter hittills är sålda kommer publikrekordet för svensk damlandslagshandsboll slås ännu en gång.

Bilden: Engagerad publik på läktaren i Scandinvaium i Sveriges match mot Kamerun i torsdags. Foto: Bildbyrån.

Sammanfattning av VM dag 10

Du hittar information om dagens matcher längre ner i artikeln.

Huvudrunda grupp II, Trondheim, Norge

Efter tre förluster och en oavgjord match fick de afrikanska mästarna Angola äntligen sin första seger i VM genom att besegra Österrike med fem mål. Resultatet innebär att varken Österrike eller Angola kan kvalificera sig till kvartsfinal.Trots att Frankrikes tränare Olivier Krumbholz gjorde ett antal ändringar i truppen vann Frankrike mot de asiatiska mästarna Sydkorea med tvåsiffrigt och blev det första laget för dagen att kvalificera sig till kvartsfinal.I ett fullsatt Trondheim Spektrum började matchen jämnt, men mot slutet av den första halvleken drog Norge ifrån och Slovenien kunde aldrig komma ikapp, vilket innebär att även Norge är klara för kvartsfinal.

Österrike - Angola 25-30
Sydkorea - Frankrike 22-32
Slovenien - Norge 21-34

Placering i tabellen efter speldag 10
Poäng inom parentes
Norge (8)
Frankrike (8)
Slovenien (4)
Angola (2)
Österrike (2)
Sydkorea (0)

Huvudrunda grupp IV, Fredrikshamn, Danmark

Efter två raka förluster mot Spanien och Nederländerna kom Brasilien tillbaka på vinnarspåret, när de tog en 33-19-seger mot Argentina i det sydamerikanska derbyt. I sista omgången kommer Brasilien och Tjeckien mötas vilket kan vara en avgörande match inför fortsättningen för båda lagen. Matchen mellan Tjeckien och Spanien var viktig för båda, då en seger skulle ge Spanien en kvartsfinalplats, medan det för Tjeckien innebar att hålla drömmen om en plats bland de åtta bästa lagen vid liv. Tjeckien tog en stark 30-22-seger mot Spanien, vilket gör att grupp IV känns oviss ända in i sista omgången. Nederländerna förlängde sin segersvit i VM till fem matcher efter att ha besegrat Ukraina med 40–21 och är klara för kvartsfinal.

Brasilien - Argentina 33-19
Tjeckien - Spanien 30-22
Ukraina - Nederländerna 21-40

Placering i tabellen efter speldag 10
Poäng inom parentes
Nederländerna (8)
Spanien (6)
Tjeckien (6)
Brasilien (4)
Argentina (0)
Ukraina (0)

Dagens matcher

 

Grupp I, Göteborg

15:30 Senegal - Montenegro
Båda lagen förlorade sina inledande matcher i huvudomgången. Montenegro står nu på fyra poäng medan Senegal bara har en poäng och små chanser att nå kvartsfinalplats. Efter att ha visat prov på bra handboll i gruppspelet kom senegaleserna till korta i sin öppningsmatch i huvudomgången mot Ungern.

I VM i Japan 2019 som var Montenegros första VM var Senegal motståndare i första matchen och de lyckads vinna laget med 29:25. Nu hoppas Bojana Popovics lag kunna upprepa detta och studsa tillbaka efter en frustrerande 25-26-förlust i Balkanderbyt mot Kroatien.

18:00 Kroatien - Kamerun
Kroatiens något oväntade seger mot Montenegro rörde om i grupp I, och med tre poäng i bagaget är Ivica Obrvans lag kvar i kampen om kvartsfinalplatserna. Med en avgörande måndagsmatch mot Ungern i sikte är deras mål nu att slå Kamerun. Matchen är lagens första möte mot varandra i VM-sammanhang.

20:30 Ungern - Sverige
Sverige har hittills fyra segrar på lika många försök i VM och med vinst även ikväll mot Ungern säkrar man en kvartsfinalplats. Sverige tog en storseger mot Kamerun i första matchen i huvudrundan, men kommer möta betydligt tuffare motstånd ikväll. Senaste matchen mot varandra i VM-sammanhang vann Sverige med 25-22. Ungern vann sedan 2020 i OS-kvalturneringen med 26-23, men Sverige tog revanxh i EM 2022 och vann med 30-25.

Ungern med sina fyra poäng håller sig kvar i kampen om kvartsfinalplatserna, och att ta några poäng från Sverige kommer naturligtvis bara att förbättra deras chanser. Ungrarna ser dock fram emot en framgångsrik match. – Vi vill inte göra fler misstag, vi ska göra vårt bästa. Vårt försvar är väldigt välorganiserat och om vi kan hålla det uppe i matchen mot Sverige så kanske vi har en chans, säger högerforwarden Viktória Győri-Lukács.

Placering i tabellen inför speldag 10
Poäng inom parentes
Sverige (6)
Ungern (4)
Montenegro (4)
Kroatien (3)
Senegal (1)
Kamerun (0)

Sverige fortsätter huvudrundan:
11 dec kl. 20.30 mot Montenegro

Säkra din plats på läktaren i Scandinavium. Köp din biljett här. Länk till annan webbplats.

Grupp III, Herning, Danmark

15:30 Rumänien - Japan
Två raka segrar i inledningen av VM för Rumäniens har nu följts upp av två förlustmatcher, vilket gör deras chanser att gå vidare till kvartsfinal praktiskt taget omöjliga, även om de vinner de två sista matcherna mot Polen och Japan. Även Japans chanser att ta sig vidare till kvartsfinal är små. Även vid vinst är Japan beroende av andra resultat.

18:00 Serbien - Tyskland
Efter de första matcherna i grupp III I huvudrundan toppar Tyskland tabellen med sex poäng, medan Serbien redan är utslagna och har tre förluster, varav den senaste mot Polen, 21:22.

Av lagen som är i huvudrundan är det bara Angola (98 mål) och Kamerun (70 mål) som har gjort färre mål än Serbien (100).Serbien har en utmaning med att förbättra det långsamma anfallet och bristen på snabba brytningar.

20:30 Polen - Danmark
Danmark är ute på lite mer osäker mark efter 25-26-förlusten mot Japan, som var deras första mot det asiatiska laget genom tiderna, men de kan säkra förstaplatsen i gruppen, förutsatt att de vinner mot Polen och Tyskland. Polen har hittills vunnit tre matcher och förlorat en och då är också i ett måste-vinna-läge. Danmark har vunnit alla de sex senaste mötena lagen emellan.

Placering i tabellen inför speldag 10
Poäng inom parentes
Tyskland (6)
Danmark (4)
Polen (4)
Japan (2)
Rumänien (2)
Serbien (0)

President's Cup


Gårdagens resultat
I President´s Cup spelades inga matcher fredag 8 december.

Dagens matcher
13:00 Chile - Kazakstan
15:30 Iran - Kongo-Brazaville
18:00 Paraguay - Island
20:30 Kina - Grönland

Slutplaceringar VM 2023


1 – (klar för OS)
2 – (klar för OS-kval)
3 – (klar för OS-kval)
4 – (klar för OS-kval)
5 – (klar för OS-kval)
6 – (klar för OS-kval)
7 – (klar för OS-kval)
8 –
9 –
10 –
11 –
12 –
13 –
14 –
15 –
16 –
17 –
18 –
19 –
20 –
21 –
22 –
23 –
24 –
25 –
26 –
27 –
28 –
29 –
30 –
31 –
32 –

• Om Frankrike (direktkvalificerat för OS som värdnation) vinner VM får tvåan i VM direktplatsen till OS och lag 3–8 får kvalplatserna.
• Om Frankrike, Norge, Sydkorea, Angola eller Brasilien (alla klara för OS) slutar på plats 2–7 går OS-kvalplatserna vidare till lag åtta, nio och så vidare.

Mer info om VM hittar du här.

Innehållet i artikeln bygger bland annat på översättning från ihf.info.

Publicerad: 2023-12-09

Senast uppdaterad: 2023-12-09

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!