Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Möt skaparen bakom Bengt Johanssons pokal

I en intervju med svenskhandboll.se får du här möta Malin Henningsson, formgivare, konsthantverkare och skaparen av pokalerna.

Bilden: Malin Henningsson, foto: privat.

Svenska Handbollförbundet gick under 2023 ut med en förfrågan till fem konsthantverkare spridda över landet om intresset att ge skissförslag på Bengt Johanssons pokal. Fyra tackade ja och presenterade sina tankar, skisser och idéer. Samtliga formgivares bidrag var kreativa och intressanta och valet föll till slut på Malin Henningsson i Halmstad.

- Det var många detaljer i Malins förslag som på ett tydligt och fint sätt knöt an till både Bengt och svensk handboll. Att ett så starkt bidrag också inkluderade material från Halland och dessutom kom från en formgivare från samma hemort som Bengt, gjorde att allt föll på plats, säger Robert Wedberg, Generalsekreterare Svenska Handbollförbundet.


Malin, nu är pokalerna klara, presenterade och ska snart delas ut och lyftas för första gången – hur är din känsla inför det?

- Det är med spänd förväntan jag ser fram mot det. Jag kommer att sitta bänkad framför matchen ikväll. Det ska bli spännande att se hur de upplevs i sitt rätta sammanhang och jag kommer garanterat nörda in mig på detaljerna - hur kommer spelarna att greppa pokalen, ser allt ut som det är tänkt, kommer den att hålla? Jag har hört historier från andra sporter om hur hårdhänt pokalerna kan hanteras av vinnarlagen, men jag hoppas och tror att pokalen kommer att vara i gott skick även efter en natts firande, säger Malin och skrattar.


Vad tänkte du när du först fick frågan om att ge skissförslag på Bengt Johanssons pokal?

- Det är väldigt sällan man får möjlighet att göra denna typ av uppdrag. Min bild av sportpokaler är att de ofta är ganska traditionella till sitt utseende, det kändes därför väldigt spännande att få möjligheten att utforma en pokal med ett mer samtida uttryck.

- Det svåraste under skissprocessen var en tydlig koppling till Bengt och hans gärning. Jag återkom hela tiden till Gurkburken, men jag ville inte göra en pokal som såg ut som en gurkburk. Sedan slog det mig att det borde finnas någon form av skiss över hur själva anfallskombinationen faktiskt går till. När jag googlade och hittade den - då föll allt på plats. Inte nog med att jag hittat ett sätt att få med Gurkburken, den var ju också väldigt snygg, rent grafiskt!

Under sensommaren 2023 fattade Svenska Handbollförbundet beslut om att tilldela dig uppdraget att skapa vandringspokalerna och de mindre pokalerna som vinnande lag får behålla. Hur var känslan när du fick beskedet?

- Först så klart väldigt ärofyllt och stort! Men i nästa andetag… herregud, hur ska jag klara av det här?! Det känns lite svindlande att tänka på att pokalerna blir symboler för svensk handboll över lång tid framöver, jag är stolt över att jag fick uppdraget.


Kan du berätta om vad som inspirerat dig, hur du valde material och former för att hedra Bengt och svensk handboll?

- Jag ville att det ska finnas en stark koppling både till Bengt Johansson och till handbollen i stort. En av de första delarna som föll på plats var cylinderdelen på pokalen som har samma proportioner som en handbollsplan. Jag klippte ut den i papper och testade mig fram tredimensionellt för att få fram olika former, det landade till slut i en enkel cylinder med en konisk sarg i botten. Benen som håller upp cylindern är sju till antalet, en symbol för de sju spelarna i laget som arbetar tillsammans. Längst ner i botten har vi basen, den stabila halländska stenen som håller ihop laget. Hallandsgnejsen bryts strax norr om Halmstad, det kändes viktigt att ha med ett material som faktiskt kommer från orten som är så starkt förknippad med Bengt.

Malin berättar vidare att:

- I mina objekt kombinerar jag ofta metall med andra material och inte sällan är det sten. Jag brukar ofta låta bearbeta stenen så att det finns obearbetade partier som står i konstrast mot slipade och polerade partier, vilket jag tycker skapar en spännande dynamik i stenen.

Kan du dela med dig av några utmaningar du mötte under skapandet och hur du överkom dem?

- Den stora utmaningen har varit formatet och framför allt att arbeta i silver i detta format, vilket jag inte har möjlighet att göra varje dag. Silver är en väldigt mjuk och oförlåtande metall som inte ger något gratis. Det har gjort att jag många gånger slitit mitt hår och undrat vad jag gett mig in på. Men jag är trots allt ganska bra på att hitta vägar runt problemen, tänka om och klura ut olika hjälpmedel för att ta mig vidare i processen.


Vad hoppas du att pokalen kommer att symbolisera för spelare och fans, även i framtiden?

- Min förhoppning är att den blir en symbol för det som Bengt stod för också för kommande generationer av handbollsspelare, ledare och fans. Kärleken till handbollen, gemenskapen och glädjen.

 

Om formgivaren

Malin Henningsson, utbildad vid bland annat Konstfack, är formgivare och konsthantverkare baserad i Halmstad och Falkenberg som tidigt i karriären främst arbetade med uttrycksfulla och skulpturala smycken i huvudfokus. Med tiden har konceptet vuxit till att omfatta konstinstallationer och andra föremål. Oavsett projekt är den kreativa processen och hållbara produktionsmetoder avgörande i Malins arbete.

Samlingarna och föremålen är ofta gjorda genom att undersöka en specifik hantverksmetod eller material. Utseendet är djärvt och uppfinningsrikt men ändå sofistikerat och tidlöst, med stor uppmärksamhet på detaljer och textur.

Alla föremål är handgjorda av Malin eller i samarbete med lokala hantverkare, gjorda för att bli älskade som konstverk och för att hålla längre än övergående trender. Genom att arbeta som småskalig hantverkare, välja material och produktionsmetoder med medvetenhet och göra de flesta av produkterna på beställning, är syftet att kringgå oansvarig massproduktion.

Publicerad: 2024-05-23

Senast uppdaterad: 2024-05-23

Författare: Therese Bringefors

Intressant? Dela gärna!