Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Krönika 1 221020 - Tankar och inspel från nya Verksamhetschefen

Välkommen att del av en krönika skriven av vår Verksamhetschef Mikael Johansson!

Krönika 1 221020 - Tankar och inspel från nya Verksamhetschefen

För några veckor sedan tillträdde jag som ny verksamhetschef för Handbollförbundet Syd. Självklart är det mycket att sätta sig in i och lära sig när man får en ny roll, men samtidigt har jag en hel del erfarenheter med mig i bagaget från tidigare uppdrag inom föreningslivet, kommun och på RF-SISU som rimligtvis ska väga upp startsträckan för när man inte längre kan anses vara helt ny på sin post.

För mig är förbundets viktigaste uppgift att vara ett aktivt stöd till våra medlemmar dvs till ER föreningar. Vi ska erbjuda utbildningar med hög kvalitet och relevans för spelare, ledare samt domare och funktionärer men självklart också organisera och driva tävlingsfrågorna på bästa sätt utifrån givna förutsättningar.

Jag känner mig synnerligen trygg och nöjd med den laguppställning vi har inom Handbollförbundet Syd. Vi som specialdistriktsförbund har fått tillgång till återstartsmedel från Riksidrottsförbundet och Svenska Handbollförbundet för att kunna göra extra satsningar som ska komma Er föreningar till gagn. I nuläget är vi sju personer som är anställda på Handbollförbundet Syd och vi gör allt vad vi kan för att stötta och hjälpa till med tex föreningsutveckling och att främja en god matchmiljö genom projektet #Schysstmatch.

Handbollen behöver utvecklas både som sport och vad avser möjligheten att nå nya målgrupper och få ökad geografisk spridning.

Idag spelas handboll inomhus med fullmått, inomhusspel som 5-manna, på-tvären spel, i bollskolor, och vissa föreningar driver boll-lekis samt boll-i-bompa för de allra minsta. Sedan har vi olika former för att spela handboll som Handboll Fitness, Hand The Ball, streethandboll, parahandboll och beachhandboll.

Handbollen ökar i attraktivitet om vi kan erbjuda olika sätt att spela handboll på. Vi behöver ställa en aktiv fråga till våra 63 kommuner inom Handbollförbundet Syd om hjälp för att skapa bra förutsättningar för dessa olika sätt att spela handboll på inomhus, i parker, på stranden, i bostadsområden och på skolgården. Handboll ska vara för alla och här gäller det att tänka utanför boxen och hela tiden sträva efter att öka tillgängligheten och attraktiviteten.

När det gäller målgrupper vill vi självklart nå barn och unga men också vuxna och våra seniorer. Här kommer attraktiviteten in i bilden men också synsättet att du ska kunna idrotta hela livet och i vårt fall med handboll där den nya formen Handboll Fitness är ett utmärkt exempel på en bra paketering precis som nu den nya riktade satsningen på våra seniorer + 65 som börjar ta form.

Men vi behöver också nå nya målgrupper i form av idrottssvaga hem och socioekonomiskt utsatta områden. Inkludering och integration genom Hand The Ball och nu aktuella Lilla VM är utmärkta exempel på att det funkar om det tillförs extra resurser och det finns uthållighet hos föreningarna. Det handlar om att sänka trösklar och öka tillgängligheten även här.

Vi har nu världens chans att knyta dessa ungdomar till oss men då måste vi ha ork och hjälp att tänka nytt i en delvis ny ”föreningsform” som kan vara via en befintlig handbollsförening men också i samarbete med fritids, en skolidrottsförening, annan förening eller organisation stödda av tex ett bostadsföretag. Drömmen är att vi kan instifta en ny form av semiorganiserad verksamhet som inte i första hand bygger på tävlingens mekanik men som ändå kan erhålla ett grundstöd motsvarande LOK-stöd för genomförda aktiviteter.

Vi behöver också analysera vita fläckar, dvs var har det funnits handboll tidigare, kan vi hitta nya nyckelpersoner, kanske via skolan och Hand The Ball. Vi behöver också stärka strukturer och miljöer som finns på orten i befintliga klubbar och ge dem en snabbinjektion så att de har kraft att jobba vidare. Erfarenheter från det så kallade Blekingeprojektet, tex med ledarutbyte mellan föreningarna och gemensamma tematräffar/tematräningar, vill vi prova på fler ställen, bland annat på ”Höglandet” där vi har närliggande föreningar i Nässjö, Eksjö, Vetlanda och Sävsjö som redan är i gång med ett samarbete.

Handbollsfamiljen omfattar många och har flera olika dimensioner. Stad och land, gammal förening och ny förening, stor som liten förening, ung som gammal, flicka som pojke. Handboll ska vara för alla och genom hela livet. En stor tanke men visionen måste leva och vi inom Handbollförbundet Syd lovar att vi ska försöka göra vårt yttersta för att detta ska bli verklighet.

Mikael Johansson, Verksamhetschef

Publicerad: 2022-10-20

Senast uppdaterad: 2022-11-29

Författare: Mikael Johansson