Gå till innehåll

HF Mitt

HF Mitt

Handboll Fitness i IFK Kristianstad

IFK Kristianstad, ni använder er av konceptet Handboll Fitness på ett spännande sätt. Berätta mer!
- Jag kom i kontakt med en lärare på en gymnasieskola där dom har elever som inte klarat grundskolan och som under 1 år fokuserar på grundämnena. De har ej Idrott på schemat, och frågan kom om vi kunde göra något för dessa unga så dom fick lite aktivitet under veckan.


Vilka är detta projekt riktat till?
- Ungdomar mellan 17–19 år


Varför gör ni denna satsning?
- Dels går det helt i linje med klubbens ambitioner att bredda oss. Samtidigt är det ett fantastiskt koncept inom social hållbarhet där de unga på en timme får en ordentlig träning – samtidigt som vi i detta fall kan hjälpa dom med både språkutveckling och personlig utveckling där dom får prova på något nytt.


Hur ser upplägget ut?
- Klassisk Handboll Fitness, 20 minuter uppvärmning (Puls), 20 minuter fys (Power) och så avslutas det med 20 minuter spel på miniplan (Play).


Hur startade detta samarbete?
- En aktiv mentor för klassen hade hört om konceptet och tog kontakt med klubben!


Vilka är engagerade inom föreningen?
- Vi har idag en från kubben som leder passen med gymnasieklassen, sen har vi även bjudit in dom på matcher så dom har fått uppleva handboll live!


Vilken är skolans respons på detta arbete?
- Skolan är otroligt positiv, det är många parametrar inom Handboll Fitness som lyfter dessa ungdomar: språket och deras personliga utveckling i kombination med att dom får vara aktiva.


Vad ser ni för positiva effekter av att arbeta med detta?
- Responsen från ungdomarna är ett betyg på att det är ett bra koncept och för oss som klubb inspirerar det att fortsätta. I förlängningen så blir förhoppningsvis som ringar på vatten att de unga inspireras till rörelse och kanske tom väljer att spela handboll! Vi som klubb lär oss också mer o mer ju fler unga vi får träffa, hur vi som klubb kan bredda oss.


Om man som förening funderat på att starta något liknande, vilka är dina tips?
- Våga köra igång!! En stor fördel med Handboll Finess är ju att man enkelt kan turas om att leda ett pass, så det är ingen större belastning för klubben utan bara uppmuntra i början, sen kommer gänget som tränar att bli självgående!


Berätta om ett fint ögonblick som har skett under satsningen.
- I gymnasieklassen finns en ganska blyg men bestämd kille som inte ville vara med de två första veckorna. Mentorn sa att han kunde ha lite svårt med nya saker. 3e veckan kom han men var väldigt tveksam i början, men när vi kom i gång så släppte det o han var väldigt aktiv. Mentorn trodde knappt sina ögon, han som tidigare vägrat att röra sig var nu aktiv och väldigt med i aktivisterna och visade stor respekt för de andra och var en riktigt lagspelare. Jag frågade honom kort när vi var klara, om han tyckte det varit kul, ”roligast i världen” svarade han med ett stort smile!

Tack för denna inspiration IFK Kristianstad!

Vill din förening komma i kontakt med Handboll Fitness? Kontakta på handbollfitness@handboll.rf.se

Har din förening någon satsning eller fokusområde som ni vill berätta mer om? Kontakta då camilla@handbollsyd.se

Publicerad: 2022-04-28

Senast uppdaterad: 2022-11-23

Författare: Camilla Rohlén