Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

#Schysstmatch

Kampanjen #schysstmatch är ett samlingsbegrepp för olika insatser som strävar efter att vi skall få en riktigt bra matchmiljö i våra hallar. HF Syd´s inriktning är att vi inom handbollsfamiljen skall jobba med matchmiljön under samlingsnamnet #schysstmatch.

Vi är extremt måna om att på olika sätt för att jobba med matchmiljön så att den är positiv och utvecklande. Vi behöver ständig jobbba för att se till att spelarnas, domarnas och publikens upplevelse blir så bra som möjligt och präglas av handbollens värdegrund som bygger på Fair play och gemenskap. Handboll är en fest och alla bjudna!

Syftet
Själva syftet med kampanjen är att utveckla och bygga en långsiktig kultur av Fair play där handbollen ses som ett föredöme inom idrotten och därmed blir en attraktivare sport.

Vision
Handbollens Värdegrund bygger på barnkonventionen, RFs inriktningsdokument "Idrotten Vill" och "SHFs Barn- ungdomspolicy". I grunden handlar det om att ge barn och unga en fin upplevelse i samband med matcherna.

Vi ser framför oss en långsiktig vision som innebär att alla som går in i en idrottshall har fått utbildning och kompetenspåfyllnad på olika sätt. Oavsett om du är spelare, domare, ledare, funktionär eller publik så har du fått en introduktion i Handbollens värdegrund och tips på hur du kan bidra till att det blir en fin miljö. Det är det vi kallar en #Schysstmatch.

Material till kampanjen #schysstmatch

Digital material i forma av affisch och #schysstmatch-kort finns tillgängligt här på till höger på hemsidan för utskrift.

Matchvärdens roll finns beskriven här Länk till annan webbplats..

Matchvärdsutbildingen finns här. Länk till annan webbplats.

Regelkunskapsutbildning för föräldrar finns som pdf här Länk till annan webbplats. och digital föreläsning här Länk till annan webbplats.

Regelkunskapsutbildning för U13 finns som digital föreläsning här Länk till annan webbplats.

Synlighet

Vi vill att alla ständigt påminns om vår kampanj och därför föröker vi ha en stor synlighet!

Samtliga föreningsdomare i HF Syd och samtliga instruktörer på våra utbildningar för domare, funktionärer och tränare samt våra domarmentorer har #schysstmatch tryckt på sina tröjor för att vi hela tiden skall påminnas om denna centrala del i vår verksamhet.

Ambassadör
Vi handboll Syd är stolta över att ha dubbla guldpipevinnare och Förbundskaptenen Tomas Axner som ambassadör! Se filmen ovan!

Utbildningar

Vi erbjuder olika typer av utbildningar löpande under säsongen varav de flesta av dem är digitala och kostnadsfria!

Grönt kort
Vi använder den av RF SISU framtagna kostnadsfria webbutbildningen för att säkerställa att våra ledare har en bild av handbollens värdegrund. Samtliga ledare skall genomföra Grönt kort. Klicka här Länk till annan webbplats.. Även föräldrar kan genomföra Grönt kort med fördel!

Föräldrarutbildningar
På temat hur kan man bli en bra idrottsförälder åker vi runt om i hela HF Syd och erbjuder kostnadsfria storföreläsningar för att nå så många föräldrar som möjligt.

Vi genomfört uppskattade föräldrautbildingar i Helsingborg, Lund och Kristianstad.

Planen är att under 2023 bjuda in till föreläsningar i Malmö, Halmstad, Växjö och Ystad.
Vi återkommer med datum!

Matchvärd
I varje hall skall finnas en matchvärd som hjälper publiken att uppträda schysst.
Vi erbjuder kostnadsfri digital utbilding med jämna mellanrum ofast vid säsongstarten.

Domarmentor i förening
Våra unga domare behöver stöd och en vuxen hand. Vi erbjuder kostnadsfri digital utbilding med jämna mellanrum ofast vid säsongstarten. Visionen är att samtliga föreningar med barnverksamhet har en egen föreningsmentor!

Regelkunskap för föräldrar
Lär dig handbollsregler för att förstå spelet och domarna! Vi erbjuder en kostnadsfri digital utbilding med jämna mellanrum ofast vid säsongstarten.

Matchfixning
RF SISU´s utbildningssatsning mot matchfixning hittar du här. Länk till annan webbplats.

Schysstspelarekortet

Kortet ”Schysst spelare” delas ut till en spelare i motståndarlaget efter varje match upp till U14. Det skall vara en spelare som uppträtt schysst och bidragit till fair play. Korten kan hämtas på våra kontor alt laddas ner till höger på hemsidan.

Filmen nedan beskriver hur det fungerar på ett lättförståeligt sätt.

Tillsammans ser vi till att matchmiljön blir så som vi vil ha den!

Publicerad: 2022-11-24

Senast uppdaterad: 2023-09-19

Författare: Camilla Rohlén