Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

HANDBOLL SYD

Att bli domare

I Sverige spelas varje år flera tusen handbollsmatcher av våra drygt 130 000 spelare. Alla dessa matcher kan spelas tack vare våra domare.

Att vara handbollsdomare är ofta väldigt roligt, utmanande, utvecklande och ibland svårt. Man växer som människa, får bra träning, bidrar till sportens utveckling och tjänar lite pengar för sin insats.

Antalet utbildade domare i HF Syd stiger för varje år men vi behöver ändå bli fler!

Varmt välkommen!

Domarutbildning i Sverige är indelad i 8 olika steg (DU1-8), där varje steg i utbildningen är anpassad efter den nivå du ska döma på med uppföljning och vidareutbildning. Utbildningen innehåller digitala, teoretiska och praktiska pass.

Du kan börja gå DU 1 det år du fyller 14 år. Normalt sett går du sedan ett steg om året. Alla domarutbildningar genomförs av utbildare från förbundet (HF Syd eller SHF beroende på nivå).

DU1 och DU2 genomförs på Föreningsnivå i samverkan med den lokala föreningen. DU3 till DU 6 genomförs av Distriktet, HF Syd.

DU7 och DU8 genomförs av Svenska handbollförbundet.

Domarskapet är ett spännande uppdrag med möjligheter som på sikt kan innebära lika stora framgångar som man kan nå som spelare eller tränare för den som är beredd att satsa. Under senare år har svenska handbollsdomare vid flera tillfällen nominerats att döma matcher i stora internationella mästerskap som EM och VM, både inom den traditionella handbollen, och inom beachhandbollen. Vi har återkommande representation av svenska domare också i de stora internationella klubblagstävlingarna som exempelvis Champions League.

Inom svensk handboll utbildas många domare på lägre nivåer men svårigheten är att behålla dem över tid. Vi har sett att det ibland är attityden mot framför allt unga domare som gör att dessa väljer att sluta döma handboll och det krävs en förändring. Många föreningar gör ett fantastiskt jobb gällande attityder, normer och värderingar och det är många gånger helt avgörande för att skapa ett positivt klimat på planen.

Handboll är en fysisk och tuff sport, men också ärlig. Vi pratar ofta om fair play och den mentaliteten ska genomsyra all vår verksamhet. Vi ska alltid visa respekt för varandra, både på- och utanför planen och det gäller alla, med- som motspelare, tränare, ledare, funktionärer, domare, föräldrar och publik.

HF Syd jobbar aktivt med att stärka domarna i distriktet i deras roll.

Till steg 1–2 domarna, som fortfarande är i föreningens regi, erbjuds ekonomiskt stöd för att kunna tillhandahålla Föreningsdomarmentor. En person som kan hjälpa, stötta och vara ett vuxenstöd.

Till steg 3–5 domarna arbetar de lokala domarklubbarna med att stötta och coacha så att domaren känner att hen kan vända sig till någon vid behov. Här stärks även domarskapet genom domarinstruktörer (DI) som vidareutvecklar kunskap om regler och matchledarskap.

Domarcoacher / mentorer har en viktig uppgift i att stötta domarna under deras aktiva karriär och är en viktig komponent för vi ska kunna behålla fler domare under längre tid.

Publicerad: 2022-10-04

Senast uppdaterad: 2024-04-16

Författare: Camilla Rohlén